2020-12-14 05:05Pressmeddelande

1 av 10 kommer att fira jul ensam - så tänker svenskarna kring julen

Att julen 2020 går till historien som en annorlunda jul i skuggan av pandemin är ett faktum. 7 av 10 säger att årets julfirande skiljer sig åt jämfört med tidigare jular och 3 av 10 känner sig mer ensamma. Näthandeln däremot, ser ut att öka kraftigt. 

Skärpta restriktioner och uppmaning om att vara utomhus eller samla släkten i ett digitalt firande har satt mångas traditioner och julplaner i gungning. Pandemin har förändrat både beteenden och köpmönster och betydligt fler väljer att handla online – något som håller i även inför julen. 45 procent av svenskarna kommer att öka sina inköp via nätet i årets julklappshandel. Främsta skälet till ökad onlinehandel är att man vill undvika trängsel, men också att utbudet inom den digitala handeln har blivit bättre. Det har även blivit enklare att handla digitalt.

E-handel som tidsfördriv

Många arbetar idag hemifrån och för att roa sig erkänner 2 av 10 att de som tidsfördriv handlar för större belopp online. Oavsett köporsak så verkar den digitala pandemitrenden vara här för att stanna. 4 av 10 uppger nämligen att de kommer behålla sina nya digitala vanor även efter Covid-19.

33 procent känner sig ensamma

Nära hälften av svenskarna kommer dock skippa både onlineköp och butikshandel i jul. 47,5 procent menar att deras julklappsinköp i år kommer att minska. En orsak kan vara förändrat julfirande då 7 av 10 säger att årets jul skiljer sig åt jämfört med tidigare jular då firandet skett ihop med familj och släkt utanför det hushåll man lever i. I år kommer 53 procent att fira julen ihop med de närmsta i hushållet och 1 av 10 kommer att fira julen helt ensam. Ensamheten är dock framträdande då 1 av 3 uppger att de känner sig mer ensamma inför årets julfirande.

– Svenskarna går mot en ensammare jul 2020. Resultaten bekräftar vad vi har trott och i år blir det ännu viktigare att hitta sätt att bryta ensamheten för människor - utan att äventyra restriktionerna, säger Karin Hedelin Lundén, regionchef på Origo Group i Göteborg.

Om undersökningen

Origo Group, ett av Sveriges ledande insikt- och undersökningsföretag, har samlat in 1006 svar via en riksrepresentativ webbpanel. Målgruppen är boende i Sverige och det är 50 procent män och 50 procent kvinnor som har svarat på enkäten.  Undersökningen är gjord under vecka 49-50 2020.


Om Origo Group

Origo Group bildades i augusti 2017 och har sin bakgrund i bolagen CMA Research, Markör Marknad & Kommunikation, Scandinfo Marketing Research, MIND Research och Investigo. Tillsammans är vi ett av Sveriges ledande insikts- och undersökningsföretag med cirka 80 medarbetare i Göteborg, Linköping och Stockholm.


Kontaktpersoner

Annika Persson Kvarnbergs
Kommunikation
Annika Persson Kvarnbergs