Svenska folket shoppar allt mer online. Pandemin har påverkat oss på flera sätt och medan många shoppar digitalt för att undvika trängsel ser de yngre det även som ett tidsfördriv. Drygt var tredje svensk handlar även för ett högre belopp än de tänkt från början.
Pandemin har påverkat oss på många sätt och ett område som accelererat kraftigt är onlineköpen. Drygt 4 av 10 handlar mer online under pandemin än innan, ett beteende som förväntas stanna även när Covid-19 är över. 70 procent av Sveriges kvinnor berättar att den främsta anledningen till onlineköpen är att undvika trängsel i fysisk miljö. Drygt 20 procent bland de unga, 18-34 år, ser däremot shoppingen online som ett tidsfördriv. Ett tidsfördriv som ibland kan bli dyrare än tänkt, då en tredjedel av svenska folket under pandemin handlat för ett högre belopp än vad som var tänkt från början. Nästan varannan person i åldern 18-44 medger att de spenderat mer pengar och köpt dyrare saker än vad de tänkt och andelen är högre i storstäderna.
Vad som handlas skiljer sig åt mellan könen. Hos kvinnorna dominerar kläder (64 procent) följt av skönhetsprodukter så som smink och parfym (53 procent) medan männen handlar elektronik i första hand (54 procent) och därefter kläder (49 procent).
– Det är helt tydligt att pandemin har gjort oss mer digitala och vår undersökning visar att de allra flesta uppskattar att handla på nätet. Vi ser att informationen kring köpet är ett område med förbättringspotential och då handlar det nödvändigtvis inte om mer information utan information som är synkad mellan olika aktörer i leveranskedjan och anpassad efter det köparen faktiskt behöver veta, säger Lena Lovén, affärsutvecklare på Origo Group.
Origo Group bildades i augusti 2017 och har sin bakgrund i bolagen CMA Research, Markör Marknad & Kommunikation, Scandinfo Marketing Research, MIND Research och Investigo. Tillsammans är vi ett av Sveriges ledande insikts- och undersökningsföretag med cirka 80 medarbetare i Göteborg, Linköping och Stockholm.