En årlig undersökning som genomförs i 66 länder visar att svenskarna generellt har blivit mer optimistiska än tidigare när det gäller frågan om 2017 kommer att bli ett år med ekonomiskt välstånd eller ekonomiska svårigheter. Sverige, och framför allt västra Europa, är dock klart mindre optimistiska än världen i stort. Andelen svenskar som känner sig lyckliga ligger på ungefär samma nivå som i övriga västra Europa och världen. Gällande om 2017 kommer att bli bättre eller sämre än 2016 har svenskarna en lika optimistisk syn som världen i stort och en mer optimistisk syn än övriga västra Europa.
En majoritet av svenskarna tror att den svenska ekonomin varken kommer att bli bättre eller sämre under 2017 jämfört med förra året.10 procent tror att 2017 kommer att bli ett år med ekonomiskt välstånd, 64 procent att det kommer att vara ungefär likadant medan två av tio 23 procent tror att det blir ett år med ekonomiska svårigheter. Nettoandelen svenskar som är optimistiska om den svenska ekonomin (andelen positiva minus andelen negativa) har ökat från -47 procent till -13 procent sedan förra året. Detta beror framför allt på att andelen som tror att det kommande året blir ett år med ekonomiska svårigheter har minskat.
En övervägande del av svenskarna känner sig personligen lyckliga med sin livssituation. Sex av tio svarar att de är lyckliga, en av tre är varken lyckliga eller olyckliga medan sex procent känner sig olyckliga. Nettoandelen svenskar som anser sig vara lyckliga (andelen lyckliga minus andelen olyckliga) ligger på 54 procent, vilket är på ungefär samma nivå som förra året.
De flesta svenskar tror att den närmaste framtiden för deras egen del kommer att bli bättre eller oförändrad under 2017. Hälften av svenskarna (49 procent) tror att 2017 kommer att bli bättre, fyra av tio (38 procent) tror att det kommer att bli ungefär likadant som förra året medan en av tio tror att det kommer att bli sämre. Nettoandelen svenskar som är optimistiska om den egna framtiden har ökat från 29 procent förra året till 39 procent i år.
Undersökningen har genomförts i 66 av världens länder i oktober-december 2016. CMA Research har genomfört fältarbetet i Sverige.
WIN/Gallups End of Year Survey genomförs i samarbete mellan dess medlemsföretag. CMA Research har genomfört fältarbetet i Sverige och har genom en riksrepresentativ webbpanel samlat in 1 034 svar från svenskar i november 2016. Undersökningen har genomförts i 66 av världens länder i oktober-december 2016 med omkring 1 000 svar per land. Totalt har 66 541 personer deltagit i undersökningen.
WIN-nätverket består av medlemsföretag från 80 länder världen över. Tillsammans täcker vi in 95 procent av världsmarknaden. Medlemmarna samarbetar för att dela branschkunskap, nya undersökningsmetoder och verktyg samt att hjälpa varandra att finna de mest lämpliga lösningarna på internationella undersökningsprojekt. Det finns endast ett medlemsföretag per land och CMA Research AB representerar Sverige i detta avseende.
CMA Research är ett oberoende undersökningsföretag med akademisk bakgrund. Våra uppdragsgivare är företag och organisationer som vill utveckla sina medarbetare, kunder och sin marknad.
Origo Group är verksamma inom offentlig och privat sektor med både kvantitativ och kvalitativ analyskompetens. Vi har egen fältavdelning och systemutvecklingsavdelning som driver utvecklingen av innovativa teknikbaserade lösningar. Vi levererar beslutsunderlag inom samtliga områden med exempel som varumärke/marknadsinsikter, kund-/brukarnöjdhet, medarbetarnöjdhet, samhälle och produkt-/tjänsteutveckling.