Pressmeddelande från Lidköpings kommun
Under perioden januari-februari 2008 har en enkätundersökning genomförts i kommunen för att få en bild av hur medarbetarna upplever sin arbetsmiljö. Enkäten har gått ut till 3762 medarbetare varav 3221 har svarat. Generellt visar undersökningen att kommunens anställda upplever att de har en god arbetsmiljö. De områden som får högst betyg är speciellt kompetens och utveckling, arbetsmiljö och jämställdhet samt helhetsattityder till sin arbetssituation och arbetsgivare. De områden som får lägst betyg är delaktighet och påverkan samt organisation och samverkan.
Bakgrund
Under perioden januari- februari 2008 har en enkätundersökning genomförts för att få en bild över hur medarbetarna upplever sin arbetsmiljö. Undersökningen har skett i samarbete med CMA. Enkäten har tillsänts 3762 medarbetare och 3221 har svarat vilket medför en svarsfrekvens på 86 % i kommunen. Svarsfrekvensen mellan de olika förvaltningarna har varierat mellan 77 % och 93 %.
Resultat
Generellt uppvisar undersökningen att medarbetarna upplever sig ha en god arbetsmiljö. Det sammanfattande resultatet av undersökningen presenteras i form av ett index - Nöjd Medarbetar Index (NMI) på en femgrad skala. NMI är ett aggregerat värde för nio olika faktorer; Kompetens och utveckling, Helhetsbild, Arbetsmiljö och jämställdhet, Medarbetarsamtal och arbetsplatsträff, Arbetssituation, Hälsa, Ledarskap, Organisation och samverkan samt Delaktighet och påverkan. Lidköpings kommuns totala index är 3,87. Genomsnittet för kommuner 2006- 2008 är 3,75 och för offentlig sektor 3,69.
På förvaltningsnivå varierar resultatet på NMI mellan 3,66 - 4,03, Högst resultat har Individ och Familjeomsorgen samt lägst Samhällsbyggnad.
Medarbetarna i kommunen ger goda betyg till områdena kompetens och utveckling, arbetsmiljö och jämställdhet samt helhetsattityder till arbetssituationen och arbetsgivaren. Exempelvis på goda resultat är:
Förbättringsområden enligt medarbetarna i enkäten är en förbättrad delaktighet och påverkan samt frågor kring organisation och samverkan.
Exempel på förbättringsområden är:
Hur går arbetet vidare
Förvaltningscheferna och därpå närmaste chefsnivå samt fackliga företrädare i KSAM har i veckan fått information om resultatet på övergripande nivå. Resultatet av undersökningen kommer den närmaste tiden att brytas ner på respektive förvaltning och enhet och diskuteras där.
Resultatet kommer fortsättningsvis att utgöra ett underlag för respektive arbetsplats, förvaltning och kommunövergripande att ta fram handlingsplaner för att förbättra arbetsmiljön ytterligare. Genom undersökningen kan man också få en uppfattning om vilka områden som medarbetarna tycker är viktigast att prioritera.
Sedan januari 2008 pågår en satsning i Lidköpings kommun med att förbättra arbetsmiljön genom att utbilda kommunens alla chefer och fackliga ombud i arbetsmiljöarbete.
Origo Group är verksamma inom offentlig och privat sektor med både kvantitativ och kvalitativ analyskompetens. Vi har egen fältavdelning och systemutvecklingsavdelning som driver utvecklingen av innovativa teknikbaserade lösningar. Vi levererar beslutsunderlag inom samtliga områden med exempel som varumärke/marknadsinsikter, kund-/brukarnöjdhet, medarbetarnöjdhet, samhälle och produkt-/tjänsteutveckling.