2021-03-09 12:52Nyheter

Minskat resande – ökad oro. Så agerar svenskarna i kollektivtrafiken

Pandemin har satt rejäla spår i kollektivtrafiken och svenskarnas resvanor är förändrade. Så här agerar svenskarna i kollektivtrafiken just nu.

Uppmaningen är att hålla avstånd, använda munskydd och enbart resa med kollektivtrafiken om man måste. Hur väl det följs skiljer sig åt i landet. Generellt så avstår 33 procent av svenskarna resor helt och hållet medan 23 procent fortsätter att resa precis som vanligt. I landbyggden är det dubbelt så många (30 procent) som fortsätter att resa med kollektivtrafiken precis som vanligt jämfört med personer som bor i stora städer (15 procent).

Oron att smittas i kollektivtrafiken har ökat, 25 procent av svenska folket är idag oroade för smitta vid resa med kollektivtrafiken. Bland den äldre generationen (65-85 år) så är 38 procent oroade medan enbart 16 procent av de yngre (15-29 år) oroar sig.

Bland resenärer som just nu inte ser så ljust på framtida möjligheter att resa med kollektivtrafiken är det 16 procent som svarar att krav på munskydd skulle kunna få dem att återuppta det kollektiva resandet efter pandemin. Istället är det större avstånd (41 procent), extra städning (35 procent) och tillgång till handsprit (28 procent) som ligger i topp bland åtgärder för att eventuellt återgå till kollektivtrafiken som tidigare.

73 procent av svenskarna menar att det är hög sannolikhet att de kommer återuppta resorna med kollektivtrafiken efter pandemin.

----

Detta visar Kollektivtrafikbarometern som vi varit med och genomfört på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik.


Om Origo Group

Origo Group bildades i augusti 2017 och har sin bakgrund i bolagen CMA Research, Markör Marknad & Kommunikation, Scandinfo Marketing Research, MIND Research och Investigo. Tillsammans är vi ett av Sveriges ledande insikts- och undersökningsföretag med cirka 80 medarbetare i Göteborg, Linköping och Stockholm.